Water is één van onze belangrijkste levensbehoeften. Zonder water zou er geen leven zijn. We weten allemaal dat water essentieel is en dat we zo’n 1,5 tot 2 liter per dag moeten drinken. Maar zijn we ons er ook echt van bewust, waaróm water drinken zo belangrijk is?

Ons lichaam bestaat voor 75% uit water en onze hersenen zelfs voor 85%. Water functioneert als een transportmiddel dat essentiële stoffen, zoals zuurstof, vervoert naar de plekken in ons lichaam waar we het nodig hebben. Om goed te kunnen functioneren, maar ook te concentreren, is het dus ontzettend belangrijk om je lichaam van water te voorzien. Water heeft zowel een reinigende als een genezende werking. Het lichaam vervoert het vocht naar de juiste plek, bijvoorbeeld een verstuikte enkel, waardoor er een zwelling ontstaat. Dit is het vocht wat de plek zal gaan genezen

Wanneer je te weinig water drinkt, is de kans groot dat je uitdroogt. Uitdrogen betekent dat er te weinig water in je organen komt, je bloed niet gereinigd wordt en je cellen minder goed kunnen functioneren. En dat kan tot problemen leiden. Het komt ook voor dat je lichaam juist vocht vasthoudt. Ook dit is een teken dat je te weinig water drinkt, want je lichaam gaat het vocht wat het nog ter beschikking heeft opslaan. Dat kan leiden tot een opgeblazen gevoel, waardoor je waarschijnlijk geen water wilt drinken. Het is belangrijk om dit juist wel te doen, zodat je lichaam het overtollige vocht goed kan afvoeren.

Voldoende drinken heeft alles te maken met hoeveel zuiver water je drinkt, zonder toevoegingen van smaak, kleur of bubbels. We zijn erg gewend geraakt aan het toevoegen van een smaakje, al is het maar een schijfje citroen. Maar voor de zuiverende werking van water is het belangrijk om puur water te drinken. Voor de één is het makkelijker dan de ander om voldoende water op een dag te drinken, maar een trucje kan daarbij helpen! Zet bijvoorbeeld eens een literfles met water neer, op een plek waar je deze regelmatig ziet, en zorg dat deze aan het einde van de dag leeg is.

Wil je meer weten over de genezende werking van water? Lees dan eens het boek ‘Water, het goedkoopste medicijn’, geschreven door dr. F. Batmanghelid.

 

Recommended Posts