Dit weekend gaat de zomertijd in. De klok gaat een uur vooruit en ons leef-ritme wordt daarmee ook een uurtje opgeschoven. En dat kan best een impact hebben. Merk jij weinig verschil of heb je echt het idee een uur ‘te kort’ te komen in een dag?

Tijdens deze overgangsperiode focussen we in de Do-In lessen op de tijden van de orgaanklok. Afhankelijk van het tijdstip doen we strekkingen die de energiestroom op gang brengen in de meridianen die bij het betreffende uur horen. Op die manier raak je makkelijker in je natuurlijke ritme. Maar hoe werkt dat nu precies, die orgaanklok? Ik leg het je uit!

De orgaanklok

De orgaanklok is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en laat ons zien hoe onze levensenergie (Qi) op ritmische wijze door ons lichaam stroomt. Volgens de TCG staat alles met elkaar in verbinding en is voortdurend onderhevig aan veranderingen. Er is een samenspel tussen de kosmos, de mens en de aarde en alles heeft een directe invloed op het welzijn van onze lichaam en geest. Je kunt hierbij ook denken aan de jaargetijden en de positie van de hemellichamen.

Volgens de orgaanklok is er elke twee uur een energiegolf die hoort bij een bepaald orgaan. Natuurlijk krijgen alle organen voortdurend energie, maar op gezette tijden net even wat meer. En als je weet welk orgaan dat is op welk moment, kan je jouw lichaam en geest ondersteunen door je ritme hier op aan te passen.

Het is teveel informatie om alle organen toe te lichten, dus kijken we voor nu naar het hout element en de lente.

De lente en het hout element

Bij het hout element horen de organen lever en galblaas. De tijden die volgens de orgaanklok bij deze organen horen zijn voor de galblaas tussen 23:00 en 01:00 en voor de lever tussen 01:00 en 03:00. Tijdens dit deel van de dag (of eigenlijk de nacht) is de maximale energiegolf aanwezig in de meridianen en de organen zelf. Op dit tijdstip ben je in de ideale situatie in slaap en dus in horizontale toestand.

Beide organen hebben een reinigende werking voor zowel lichaam als geest (de lente is dan ook een perfect moment om te detoxen). De galblaas is voor een groot deel verantwoordelijk voor de vertering van onze vetten. De lever reinigt en zuivert ons bloed. Mentaal gezien symboliseert de galblaas het vermogen en de kracht om keuzes te maken en beslissingen te nemen. De lever staat voor plannen maken en deze ook daadwerkelijk uitvoeren.

Een goede doorstroming in de organen zorgt voor een fit en actief lichaam en een heldere geest. Je merkt het al snel als er geen goede doorstroming is; dit voel je gedurende de tegenovergestelde tijden in de orgaanklok. Oftewel de welbekende middag-dip tussen 13:00 en 15:00.

 

Je lichaam laten wennen aan de nieuwe tijd

Doordat de klok een uur vooruit gaat, zal je lichaam eerder denken dat het een bepaalde tijd is dan jij. Jouw lichaam is immers gewend aan de energiestromen van de afgelopen maanden. Jij kan klokkijken, maar je lichaam niet. En dus moet je jouw lichaam een beetje helpen. Dat kan door op tijd te gaan slapen. Bij voorkeur de eerste avond om 22:00. Je kan dit elke avond met 5-10 minuten verlaten, zodat je lichaam langzaamaan went aan de nieuwe klok.

Luister  vooral naar je eigen lichaam. En kom lekker naar de Do-In om de energiestromen op gang te brengen!

Wil je meer lezen over de orgaanklok? Het boekje “De orgaanklok praktisch toepassen” van Anna Elisabeth Röcker is een aanrader.

Recommended Posts