Mmmhh het lekkere weer, de naderende zomer in de lucht – dan wil je toch gewoon weer op blote voeten! Eindelijk je sokken niet meer nodig, geen warme laarzen of schoenen aan waar je voeten in verstopt zitten.

Tijd voor open schoenen, slippers of gewoon lekker blote voeten. Langs de kustlijn met je voeten in het zand, of over een veld met het gras tussen je tenen. Heerlijk!

Gegrond of geaard zijn betekent met je voeten contact maken met de aarde, waardoor je voelt dat je meer in balans bent. Hoe meer je in je hoofd zit met malende gedachten, gepieker, stress of drukte, hoe groter de kans is dat je uit balans bent. De drukte sluipt vaak ongemerkt je leven in. En door alles wat er om je heen gebeurt, ga je op je tenen lopen om alles te regelen en klaar te hebben. Je hoofd wordt topzwaar en je zou zomaar kunnen omvallen. Door je aandacht naar je voeten te brengen en bewust de aarde of de grond te voelen gaat ook je aandacht uit je hoofd. Het geeft je een gevoel van rust en stabiliteit, zowel voor je hoofd als je lijf.

Je voeten verzorgen

Met de zomer voor de deur zitten we dus in een goede periode voor aandacht voor de voeten. Contact maken met je voeten is contact maken met je hele lichaam. Je voeten verzorgen – met een voetenbad of een voetmassage – is ontzettend fijn. Tijdens de les doen we dat ook weleens en veel mensen vinden het heel fijn om hun eigen voeten te masseren. Jezelf aanraken of laten aanraken is de meest helende vorm van genezen. En dit hoeft helemaal niet veel tijd in beslag te nemen! Liever 10 minuten per voet met aandacht dan een uur zonder toewijding.

Voorafgaand aan je voetmassage kan je natuurlijk een heerlijk voetenbad nemen (bijv. met Zechsal magnesium) en je voeten even scrubben. Een rustgevende olie of een bruistablet toevoegen aan het bad doet wonderen.

Voetmassage 

Na een voetenbad heb je heerlijke schone, zachte voeten en kan je gaan masseren. In het plaatje hieronder kan je zien welke reflexzones zich op de voetzool bevinden. Door op deze manier naar je voeten te kijken, ontdek je misschien wel wat gevoelige plekjes. Door deze goed te masseren activeer je niet alleen de bloedcirculatie, maar ook je energiedoorstroming die eventuele stagnatie kan opheffen.

Gebruik bijvoorbeeld een beetje amandelolie, of als je notenallergie hebt wat druivenpitolie of kokosolie. Er is genoeg verkrijgbaar om je voeten te verwennen. Zelf kies ik altijd voor natuurlijke producten. Belangrijk is dat je iets kiest wat je zelf lekker vindt en fijn vindt ruiken! Dat geeft meer zin om het te gaan doen!

  • Pak met beide handen je enkel vast en schud je voet los.
  • Met één hand ondersteun je de enkel en met de andere hand draai je rustig de voet rond.
  • Neem je voet in je handen en wring deze naar alle kanten uit, als een natte dweil.
  • Maak een vuistje van de ene hand en ondersteun met de andere hand de voet. Klop over de gehele voetzool.
  • Geef je tenen strekking zowel in de richting van de wreef als de richting van de hiel.
  • Masseer elke teen door er een beetje aan te trekken en in beide richtingen te draaien.
  • Masseer de onderzijde van elke teen, de kussentjes en de vliesje tussen de tenen (hier blijven vaak afvalstoffen achter).
  • Geef met je duim een lichte druk en masseer in een cirkelende beweging alle delen van de voetzool.
  • Maak strijkbewegingen over de wreef, de binnenzijde en buitenzijde van de voet.
  • … en vergeet vooral je andere voet niet!

Dit is een voorbeeld van een makkelijk toepasbare zelf-massage voor de voeten. Heb je iemand in de buurt dan kan je het natuurlijk ook lekker láten doen.

Gun jezelf deze momenten en geniet ervan!

“Een reis van duizend mijlen begint  bij een enkele stap”

– Lao Tze –

 

Recommended Posts